Ny rapport om digitala samhällshinder

Siluett uppkopplad stad med agenda 2030

Ett framgångsrikt arbete med digitalisering som inte lämnar någon utanför kräver analys av vad som orsakar digitala samhällshinder. Den här rapporten är en genomgång av olika områden som påverkar möjligheten att vara digitalt delaktig i samhället.

 

Digital delaktighet. Digitalisering som inte lämnar någon utanför. (rvn.se)

 

Rapporten innehåller:

📠 En övergripande summering av två decenniers digitaliseringspolitik med fokus digital delaktighet.

💰 Orsaker till digitala samhällshinder som kan härledas till konsumentmarknaden.

💡 En modell för att synliggöra fyra olika perspektiv på digital exkludering och en beskrivning av begreppet delaktighet.

💃 Olika förutsättningar som krävs för att skapa enkla och begripliga digitala tjänster.

🌍 Hur digital delaktighet relaterar till de globala hållbarhetsmålen, mål för regional utveckling och folkhälsomålen.

👩‍💻 Statistik om sårbara och utsatta grupper.

🧡 Om digitalt omsorgsarbete och hur frågor om digitalt vardagstrubbel kan tas om hand för att bli insikter om digitala samhällshinder.

🍎 Det livslånga lärandet för att delta i ett demokratiskt samhälle i en digital tid och en introduktion till EU:s nyckelkompetenser.

✅ Rapportens del två heter ”verkstad” och handlar om att göra. Här finns övningar och förslag på aktiviteter som kan användas för att väcka reflektioner, skapa kunskapsunderlag och egna verktyg för att addera ett socialt hållbarhetsperspektiv till verksamheten.

📖 En gedigen referenslista, med länkar till samtliga källor som har använts.

 

Rapportens undertitel, Digitalisering som inte lämnar någon utanför, är en tydlig koppling till hållbarhetsmålen och grundlagsskyddade rättigheter. Det är även rapportens viktigaste slutsats, att det krävs ett helhetsperspektiv för att arbeta med komplexiteten i digitala samhällshinder.

Det här är den andra rapporten om digitala samhällshinder som Region Västernorrland och Digidel har tagit fram tillsammans. Den första rapporten, som släpptes maj 2022, visade ett stort behov av stödfunktioner till följd av samhällets digitala omställning. Analysen pekade på nyttan med aktörskartläggningar av lokala insatser för digital delaktighet

 

Inlägg uppdaterat den 7 oktober 2024